İstanbul, Türkiye

Telif Hakları

Telif Hukuku ve Telif Hakları

 

Telif hukuku ve telif hakları; Türk Hukuk Sistemi’nde en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Türkiye’de 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu bağlamında koruma altına alınan telif haklarının 4 konuda ileri sürülebileceği açıktır. 5846 sayılı kanun kapsamında şu 4 konuda Telif Hukuku’na başvurmak mümkündür.

  • İlim ve Edebiyat Eserleri,
  • Musiki Eserleri,
  • Güzel Sanat Eserleri,
  • Sinema Eserleri.

Yukarıda bahsi geçen eserlerin Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında ele alındığı bilinirken özel mektup, portre ve diğer alametlerin de söz konusu kanun kapsamında ele alınabileceğinden söz edilebilir.

 

Telif Hukuku Kapsamında Eserin Korunması

 

5846 sayılı kanun kapsamında bir eserin korunabilmesi adına belli başlı şartlar vardır. Şartların sağlanmaması durumunda eserin korunması söz konusu olmayacaktır. Telif Hukuku alanının en önemli konularından bir tanesi olan şartları 3 ana başlık altında ele almak mümkündür.

  1. Şekil Şartı: Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında sayılan eser gruplarından bir tanesine dahil olmayı ifade eder. Şekil şartını sağlamayan bir eserin FSEK kapsamında ele alınması söz konusu olmaz.
  2. Subjektif Şart: Sahibin hususiyetini taşıma yani kişiye özel olma olarak açıklanabilir.
  3. Algılanabilirlik Şartı: Bir fikrin somut bir esere dönüşmesi veya somutlaştırılabilecek bir hale getirilmesi durumudur. Henüz fikir aşamasındaki bir ifade ile alakalı FSEK kapsamında korumaya başvurmak mümkün değildir. 

 

Telif Haklarının Özellikleri

 

Telif haklarının özellikleri Telif Hukuku alanındaki problemlerin çözülmesinde oldukça değerlidir. Bu nedenle telifi öne sürmek adına hakların aşağıdaki özelliklerinin varlığından söz etmek gerekir.

  • Telif haklarının ileri sürülebilmesi adına tescil işlemine ihtiyaç yoktur. Eserlerin üretilmesi ile birlikte telif hakkının kendiliğinden doğduğu kabul edilir.
  • Telif hakkı soyut niteliğe sahipken haklarını koruduğu ürün ya da eserden farklı bir şekilde ele alınır.
  • Telif haklarında ülkesellik ilkesi hakimdir. Telif haklarının hangi ülkede korunması arzu ediliyorsa koruma o ülkede gerçekleşir.
  • Mutlak hak niteliği bulunan telif haklarının herkese karşı ileri sürülebileceği açıktır. Mutlak haklara getirilen sınırlamalar dışarıda bırakıldığında bu hakların sınırlanması söz konusu olmaz.
  • Fikri mülkiyet haklarında korumanın ortalama 70 yıl olduğu kabul edilir.

 

5846 Kapsamında Eser Sahibinin Hakları

 

Türk Hukuk Sistemi’nde eser sahibine tanınan belli başlı haklardan söz edilebilir. Bu anlamda eser sahibinin aşağıdaki şekilde sıralanmıştır.

Manevi Haklar

  • Umuma Arz,
  • İsmin belirtilmesi yetkisi,
  • Eserde değişiklik yapılmasının yasaklanması,
  • Eser sahibinin malik ve zilyede karşı hakları.

Maddi Haklar

  • İşleme Hakkı
  • Çoğaltma Hakkı
  • Yayma Hakkı
  • Temsil Hakkı
  • Umuma İletme Hakkı

Telif Hakları ile ilgili blog yazılarımız.

Yazıyı Paylaş

Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu

Vergi İncelemesi Nedir?
20 Ocak 2022

Vergi usul kanununda düzenlenmiş olan vergi incelemesi, bu kanun çerçevesinde yapılan vergi denetim türüdür. Vergi usul kanununa göre, vergi incelemesinin üç temel maksadı vardır. Bunlar şu şekilde sıralanmıştır; Mükellefler tarafından ödenmesi gereken vergilerin, doğruluklarının araştırılması. Mükellefler tarafından ödenmesi gereken vergilerin tespit edilmesi. Vergi kaçak ve kayıplarının tespit edilerek ortadan kaldırmak. Türkiye’de beyan esasına dayanan vergi türlerini daha çok olması nedeni ile vergilendirmeler de bu esaslara...

Devamını Oku
Müşteki Sanık Nedir? Sanık Hakları Nelerdir?
20 Ocak 2022

Müşteki sanık, oluşan herhangi bir suçtan dolayı mahkemeye çıkarılan kişinin kendisinin de şikâyet oluşturma talebinde olması durumudur. Müşteki sanık sıfatına sahip olabilmesi için hakkında dava açılan kişinin, mağdur durumda olduğunu gösterebilmek adına bu durumu geçerli sebeplerle kanıtlaması gerekir.   Örneğin, mevcutta olan davanın bir yaralama davası olduğunu düşünelim. Davacı kişi sanık tarafından darp edildiğini söyleyip sanık hakkında suç duyurusunda bulunabilir. Mahkeme heyeti tarafından yargılanan sanık,...

Devamını Oku
Finansal Kiralama (Leasing) Sözleşmesi
20 Ocak 2022

Birçok şirket veya firma, ihtiyaçlarını karşılamak maksadı ile gerekli olan malları satın almayıp, kiralama yoluna gidiyorlar. Söz konusu kiralama işlemlerini ise, finansal kiralama sözleşmesi vasıtası ile gerçekleştiriyorlar. Finansal kiralama ile ilgili çıkarılan kanunlar, söz konusu işlemler için gerekli olan usul ve esasları belirterek, hem kiralayanın hem de kiraya verenin haklarının korunmasını sağlıyor. Finansal Kiralama Sözleşmesi Nedir? Bir aracın (yatırım malı maksadı ile kullanılan) belirli bir...

Devamını Oku
Call Now Button
Mesajlaşmaya Başla!
Whatsapp Danışma Hattı
Merhaba!
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?