İstanbul, Türkiye

Sokağa Çıkma ve Maske Cezalarına İtiraz

Hukuk kuralları insanların yaşamını düzenlemek için oluşturulurlar. Toplum nizamının tesis edilmesinde bu kurallar vasıtası ile hareket edilirken kanun koyucu tarafından çeşitli kurallar düzenlenir. İnsanlar geçmişten bugüne bir arada yaşarlar ve hayatlarını sürdürürken de birçok ortak alan kullanırlar. Kişilerin yaşamlarını sürdürdükleri bu ortak alanlarda çeşitli kurallara bağlı olarak hareket etmesi gerekirken kurallara uyulmadığı durumlarda kanunlar devreye girer. Bundan dolayı da hukuk kuralları geçerlidir. Hukuk bir disiplindir ve kendine özgü bir dile sahiptir. Bu yüzden hukuki konular söz konusu olduğunda oluşan duruma göre hukuki danışmanlık almak kaçınılmaz olabilmektedir. 

Sokağa çıkma ve maske takma konusu da son dönemde gündemde olan bir konudur ve toplum sağlığının korunması açısından bazı kurallara uyulması gerekmektedir. Bu kurallara uyulmadığı takdirde merak edilen bazı sorular olurken bunlardan biri de Sokağa Çıkma ve Maske Cezalarına İtiraz hakkındadır. Sokağa çıkma yasağı belirli zaman dilimlerinde uygulanmakta ve kişilerin de bu kurallara uyması beklenmektedir. Bazı durumlarda vatandaşları kural ihlali yaptığı görülürken bu durum çeşitli sebeplere bağlı olarak gerçekleşebilir. Geçerli bir sebebe bağlı olarak yapılmadığında bu tür davranışlar cezalandırılmaktadır.

Sokağa Çıkma ve Maske Cezası İptal Edilebilir mi?

Dünya genelinde yaşanan salgın hastalığa bağlı olarak birçok ülke kendine özgü yöntemlerle tedbir almaktadır. Türkiye’de de çeşitli önlemler alınmak sureti ile salgın hastalıkla mücadele devam etmekte ve bu süreçte sokağa çıkma yasağına uymak ya da maske kullanma zorunluluğu mecbur tutulmaktadır. Vatandaşların bu konuya duyarlı olması beklenirken kurallar toplum sağlığını korumak için uygulanmaktadır. Bazı durumlarda kişilerin kurallara uymak istememesi durumunda karşılaşabilecekleri cezalar olurken Sokağa Çıkma ve Maske Cezası İptal Edilebilir mi? sorusu da yanıtı merak edilen bir konudur. 

Ülke genelinde uygulanan ve çeşitli şehirlerde yaşanan yoğunluğa bağlı olarak farklılık gösteren kısıtlamalardan biri sokağa çıkma yasağıdır. Bunun dışında maske takma zorunluluğu da vatandaşların uyması gereken kurallar arasında yer alırken salgınla mücadelede bu durum önemsenmektedir. Bu sebeplerden dolayı da maske takmamak cezalandırılır. Ayrıca sokağa çıkma yasağına geçerli bir nedeni olmadığı halde kuralları ihlal etmek durumunda ceza verilir. Maske takmama cezası alan kişilerin cezanın tebliğinden itibaren 15 günlük yasal süre içerisinde itiraz etme hakkı bulunmaktadır. İtirazın yapılacağı merci ise Sulh Ceza Hakimliği’dir. Ceza alan kişinin bu makama müracaat ederek dilekçe vermesi gerekmektedir.

Sokağa Çıkma ve Maske Cezası İtirazı Nasıl Yapılır?

Vatandaşların güvenliğine yönelik olarak uygulanan sokağa çıkma yasağı ve maske takma zorunluluğu onları salgın hastalık karşısında korumayı amaç edinmektedir. Bundan dolayı da kurallara riayet edilmesi kendilerinden beklenir. Bazı durumlarda kişilerin kaideleri ihlal etmeleri söz konusu olur ve bu durumda da kanunlar devreye girer. Ceza kesmek sureti ile kişiler yaptırıma tabi tutulurken bu cezalar para cezası olarak uygulanır. Sokağa çıkma ve maske cezası uygulanacağı zaman kişiye tebligat yapılır ve bu durumda da kesilen para cezası vatandaşa bildirilir. 

Tebligat alındıktan sonra 15 günlük bir yasal süreç devreye girer ve ceza kesilen kişiye Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurmak sureti ile itiraz etme hakkı tanınır. Süresi içerisinde itiraz edilmeyen ve reddedilen talepler sonucunda cezalar kesinleşmektedir. Bunun için ceza tebliğ edildikten sonra 15 günlük yasal süre içerisinde itiraz gerçekleştirilmelidir. Sokağa Çıkma ve Maske Cezası İtirazı Nasıl Yapılır? merak edilen bir konudur ve bu itirazın yapılacağı yer Sulh Ceza Hakimliği’dir. İtiraz için dilekçe vermek yeterlidir.

Sokağa Çıkma ve Maske Cezası İtirazı Nereye Yapılır?

Salgın hastalık nedeni ile uygulanan ve maske takma zorunluluğu olarak bilinen durum ayrıca sokağa çıkma yasağı uygulaması ile desteklenir. Salgınla mücadele kapsamında yürütülen bu çalışmalar sırasında vatandaşların güvenliğini sağlamak ve hastalığın yayılma hızını yavaşlatmak için alınan tedbirler arasında sokağa çıkma yasağı da bulunmaktadır. Ayrıca maske takma yasağı da bulaş riskini azaltmak açısından oldukça önemlidir. Bundan dolayı da vatandaşlardan beklenen kurallara riayet etmeleri olurken bazı durumlarda kaidelerin ihlal edildiği görülür. Bu durumda da idari para cezası kesilmek sureti ile vatandaşa yaptırım uygulanır. Bu cezalar kesildiğinde taraflara tebligat gönderilir ve 15 günlük bir yasal süreç işlemeye başlar. Bu yasal süre içerisinde vatandaşa tanınan haklardan biri itiraz hakkıdır ve bu itirazların yapılacağı merci Sulh Ceza Hakimliği olur. 

Ceza kesilen kişilerin tebligat eline ulaştıktan sonra bu mercie dilekçe vermek sureti ile itiraz etmesi gerekirken itirazlar değerlendirildikten sonra sonuçlar belli olur. Süresi içinde başvuru yapılmazsa karar kesinleşir ve vatandaş bu parayı ödemekle mesul tutulur. İtirazın reddedildiği durumlarda da para cezası ödenmek zorundadır. Sokağa Çıkma ve Maske Cezası İtirazı Nereye Yapılır? merak edilen bir konudur ve bu tür cezalara itiraz etmek için Sulh Ceza Hakimliği’ne dilekçe vermek gerekmektedir. Dilekçe vermek için geçerli olan yasal süre ise tebligat yapılmasından itibaren 15 gündür.

Dilerseniz ticari işletmenin devri nasıl gerçekleşir ? ve kısa çalışma ödeneği nedir ? yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

Yazar : Anıl Can Soysüren 

Yazıyı Paylaş

Bu yazıyı okuyanlar bunlarıda okudu

Call Now Button
Mesajlaşmaya Başla!
Whatsapp Danışma Hattı
Merhaba!
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?