İstanbul, Türkiye

İsim ve Soyisim Değişikliği

Birçok kişi, isim ve soy isimlerinin gerek yanlış yazılmadan gerekse istenmeyen anlamlarından dolayı değiştirilmesini istemektedir. Özellikle yanlış yazılan isim ve soy isimler yasal olarak da değişik sorunlara neden olmaktadır. Bu konuda yeterli bilgiye sahip olmayanlar, ömür boyu bu sorunlarla uğraşmaktadır. Oysa isim ve soyad değiştirme işlemi, haklı bir sebep olması şartı ile çok kolay değiştirilebilmektedir.

Kötü anlamlara çekilebilen isimlerin değiştirilmesi ise, hukuki bir desteğe bile gerek olmadan, kişilerin açacağı isim değişikliği davası ile kısa sürede değiştirilebiliyor. 18 yaşından küçük çocukların isim değişikliğinin yapılması için, ebeveynleri veya yasal vasileri dava açabilmektedir.

İsim ve Soyisim Değiştirme Şartları

İsim ve soyisim değişikliği kolay olarak gerçekleşse de bu işlem için bazı şartlar (haklı gerekçeler) gerekmektedir. 

Bu şartlardan bazıları şu şekilde sıralanmaktadır;

  • İsim veya soyisim değişikliği nedeni ile başvuran şahsın, isim veya soy isminin ülkemizin örflerine ve adetlerine uygun olmaması.
  • Alay konusu olabilecek bir isimden kaynaklanan isim değişikliği talebi.
  • Şahsın yakınları ve çevresi tarafından başka bir isimle anılması.
  • Kişinin isminden memnun olmaması (karakterini yansıtmaması gibi).
  • Birden fazla kardeşin aynı isme sahip olması.
  • Kişinin isminin cinsiyet karışıklığı yaratması.
  • Akrabalarından da aynı isim ve soy isime sahip, kişi veya kişilerin bulunması.

Bunların yanı sıra, nüfus memurunun yanlış kaydetmesinden dolayı da isim ya da soyadı değiştirme talebinde bulunulabilmektedir.

İsim ve Soyisim Değişikliği Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme

İsim ve soyad değiştirme davaları, davayı açacak kişinin ikamet ettiği yerde açılmak zorundadır. Bu davalar sadece isim veya sadece soy isim değişikliği talebi ile açılabilmektedir. Bu konuda asliye hukuk mahkemeleri görevli ve yetkili kılınmıştır.

İsim değiştirme işlemi için gerekli olan; öncelikle makul sebep ve belgeleri muhteva eden isim değiştirme dilekçesi ile asliye hukuk mahkemesine başvurulmasıdır.

İsim ve Soyisim Değiştirme Dava Süresi

İsim ve soyadı değiştirme davası genellikle çok kısa sürmektedir. Asliye hukuk mahkemelerinde bu davalar bir veya iki celsede sonuçlanmaktadır.

İsim Değişikliği Nasıl Yapılır?

İsim değişikliği için açılan isim değiştirme davası sonuçlandıktan sonra, değişiklik mahkeme tarafından ulusal veya yerel gazetelerde ilan ettirilmektedir. Daha sonra ise, mahkemenin şahsın nüfus müdürlüğüne yazdığı yazı ile kayıtlarda da değişiklik yapılmaktadır. Nüfus kayıtlarında yapılan değişikliklerden sonra, şahıs nüfus kağıdını nüfus müdürlüğüne başvurarak değiştirebilir.

İsim Değiştirmek İçin Nereye Başvurulur?

İsim değiştirme şartlarının oluştuğu durumlarda, isim değiştirme davası açılmadan da değişiklik yapılabilmektedir. Bu kapsamda Nüfus Hizmetleri Kanunu’na eklenen geçici madde sayesinde, 6 Aralık 2022 tarihine kadar bu değişiklik, nüfus müdürlüklerince yapılabilmektedir. Burada önemli olan isim değişikliği talebinin, kanunda belirtilen şartlara uygun olmasıdır.

İsim Değişikliğinin Kabul Edilmediği Durumlar Nelerdir?

Her isteyenin isim değişikliği için başvurma hakkı olsa da, her başvuru olumlu sonuçlanmamaktadır.

Genellikle olumsuz sonuçlanan durumlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • İsim değişikliği talebinde bulunan kişinin, aile fertleri arasında suça iştirak eden kişi veya kişilerin bulunması.
  • Talepte bulunan kişinin, sabıka kaydının olması ve bu sebepten dolayı bulunmamak istemesi.
  • Popüler olmuş kişilerle aynı isime sahip olunmasından rahatsızlık duyulması.
  • Suçlu kişilerle aynı isimi taşımak (bu durumda soy isim değişikliği yapılabilmektedir).

Bunların yanı sıra, kan davası olduğunu ileri sürerek, bulunmak istemediğinden dolayı da isim değişikliği davası açılmakta ama büyük bir çoğunlukla olumsuz sonuçlanmaktadır.

İsim ve Soyisim Değişikliği Davasına İtiraz Edilebilir mi?

İsim ve soyisim değişikliğinden dolayı, mağduriyet yaşayan kişilerin bu karara itiraz hakkı bulunmaktadır. Bu itirazın, değişiklik kararı verilmesinden en geç bir yıl içinde yapılması gerekmektedir.

İsim Değiştirme Dava Dilekçesi Nasıl Olmalıdır?

İsim değiştirme davasının açmak için, asliye hukuk mahkemesine verilecek olan isim değiştirme dilekçesi ile diğer dava dilekçeleri arasında fark bulunmamaktadır. Söz konusu dilekçelerde davalı olarak anne ve baba gösterilse de, bu yanlış yapılan bir uygulamadır. Dava dilekçesinde davalı olarak mutlaka nüfus müdürlüğünün yazılması gerekmektedir.

İsim ve Soyisim Değişikliği Davası İçin Gereken Evraklar Nelerdir?

İsim ve soyisim değişikliği davası için, genellikle özel bir evrak istenmemektedir. Tüm yazışmalar ve işlemler, mahkeme ve nüfus müdürlüğü arasında gerçekleşmektedir. Bazı özel durumlarda ise, davacı tarafın gerekli evrakları sunması ve mahkemede tanıkları hazır bulundurması gerekebilmektedir.

Soyisim Değiştirme Davaları Hangi Nedenlerle Açılır?

Soyisim değiştirme davaları, isim değiştirme davalarına göre daha kapsamlı olmaktadır. Bu davalarda hâkim, değişikliğin gerekliğine daha fazla kanaat getirmelidir. Soyisim değiştirme davaları genellikle aile bağları kopan çocuklar ile babaları arasında açılmaktadır. Toplum nazarında kabul edilemeyecek suçları işleyen kişi ile aile fertleri arasında da bu davalar yaygın olarak geçmektedir. Ayrıca, velayeti anneye verilen çocukların, anne ile aynı soyadını taşıması için de bu dava açılabilmektedir.

İsim ve Soyisim Değişikliği Davası Kaç Defa Açılabilir?

Kanunda isim ve soy isim değişikliği davası sadece bir defa açılabilir ifadesi mevcuttu. Anayasa mahkemesinin kararı ile bu sınırlama kaldırılmıştır. 

Dilerseniz aile hukuku ve ceza hukuku sayfalarına da göz atabilirsiniz.

Yazar : Anıl Can Soysüren 

Yazıyı Paylaş

Bu yazıyı okuyanlar bunlarıda okudu

Call Now Button
Mesajlaşmaya Başla!
Whatsapp Danışma Hattı
Merhaba!
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?