İstanbul, Türkiye

Güvence Hesabı

Trafik kazaları ile ilgili konularda birçok nedene bağlı olarak güvence hesabı adı verilen bir uygulamadan yararlanılmaktadır. Güvence hesabı nedir? Merak edenlerin kullanılma koşulları hakkında da bilgi sahibi olması gerekir. Güvence hesabının kullanılabilmesi için gerekli olan şartların meydana gelmesi durumunda bedensel hasarların karşılanması için bu metottan yararlanılır. Güvence hesabı trafik kazası durumlarında devreye giren bir yöntemdir.

Güvence Hesabı Nedir?

Güvence hesabının kapsamı Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri tarafından belirlenir ve sigortasız araçların kazaya karışması halinde devreye giren bir hesap türüdür. Hesaptan yararlanabilmek için bazı koşulların sağlanması gerekmektedir.

Güvence Hesabı Hangi Şartlarda Kullanılır?

Güvence hesabının kullanılabilmesi için ölüm ya da maluliyet gerçekleşmesi gerekir. Maddi hasarların telafisi için bu hesaptan yararlanılamaz. Bu hesabın kullanılabilmesi için gerekli şartlar şunlardır:

  • Trafik kazalarında sigortalı araç tespiti yapılamadığında.
  • Kaza esnasında araçların sigortalı olmaması durumlarında.
  • Sigorta şirketi ile ilgili iflas durumlarında.
  • Çalıntı araçlarla oluşan trafik kazalarında.

Güvence hesabı teminat limitleri söz konusu olduğunda bilinmesi gerekenler arasında bu tür bir hesabın yalnızca bedensel zararların karşılanması için oluşturulduğudur. Kaza sırasında maluliyet ya da ölüm meydana gelmişse bu hesaptan yararlanmak üzere başvuru yapılabilmektedir.

Motorlu araçlar tarafından meydana gelen trafik kazalarında maddi zararlar için güvence hesabına başvuru yapılamamaktadır. Hesaba bağlı olarak oluşturulan teminat bedeli Hazine Müsteşarlığı tarafından kazanın yaşandığı tarih esas alınarak belirlenmektedir. Ödeme işlemi Hazine Müsteşarlığı’nın belirlediği teminat bedelinin üzerinde olamamaktadır.

Güvence hesabı yönetmeliği uyarınca bu hesaptan yaralanmak için araçların sigortalı olmaması ya da kazaya karışan araçların sigortalı olanlarının tespit edilememesi gerekmektedir. Bunun dışında sigorta şirketlerinin iflas durumlarında hesaptan yararlanılabilir. Maddi hasarların dışında ölüm ve maluliyet halinde oluşacak bedensel hasarlarda bu hesap kapsamından taraflar yararlanabilirken kusur oranları dikkate alınır.

Yönetmelik bu konu ile ilgili amaç, kapsam ve dayanaklar hakkında bilgi vermektedir. Buna göre yönetmelik 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 14. Maddesi’ne istinaden hazırlanmıştır. Hazine Müsteşarlığı her yıl yönetmeliğe bağlı olarak yapılan işlemleri denetlemekle sorumlu olan taraftır.

Yönetmeliğe göre kazaya karışan araçların çalıntı ya da gasp edildiği durumlarda da bu hesap devreye girmektedir. Hesaptan yapılacak ödemelerde gerekli incelemelerin ardından tazminat miktarında ve hak sahiplerinde bir tereddüt olmaması gerekmektedir. Şartların gerçekleşmesi durumunda ödeme hak sahibine yapılır.

Güvence Hesabı Başvurusu

Güvence hesabı ile ilgili başvuru gerekli olduğunda belirli bir süre içerisinde bu işlem yapılmalıdır. Başvuru sırasında belgelerin eksiksiz ve tam olarak beyan edilmesi gerekmektedir. Güvence hesabı iletişim bilgileri ise http://www.guvencehesabı.org.tr ya da (90212) 324 45 00 şeklindedir.

Aynı zamanda Esentepe Mahallesi Ali Kaya Sokak Polat Plaza B-Blok No:1b Kat: 15 34394 Şişli/ İstanbul-Türkiye adresine de başvuru yapılabilmektedir.

Güvence hesabı sorgulama işlemleri yapılacağı zaman sigorta şirketlerinin web sitelerinde yer alan ve hak sahiplerince aranmayan paralar bölümü adlı kısma giriş yapılmalıdır. İçinde bulunulan yılın mayıs ayına kadar olan sürelerde yapılan sorgulamalara yanıt alınabilmektedir. Bundan dolayı hak kaybı yaşamamak için bu süre dikkate alınmalıdır.

Güvence hesabına başvuru yapılacağı zaman bazı belgeler de gerekli olmaktadır. Bu belgeler şunlardır:

  • Başvuru için hazırlanan dilekçe.
  • Kaza tespit tutanağı.
  • Hastaneden alınan raporlar.
  • Maluliyet oranına ait bilgilerin yer aldığı rapor.
  • Mahkemeye ilişkin karar.
  • Kazaya ait resmi kayıtlar.

Kaza vefat ile sonuçlanırsa başvuru için gereken belgelerde de eklemeler olmaktadır.

  • Ölüm raporu.
  • Ölene ait gelir durumu belgesi.
  • Veraset ilamı.
  • Aile nüfus kaydı.

Güvence hesabı kararına itiraz etmek hak sahiplerine tanınan haklardan biridir. Hak sahipleri güvence hesabının herhangi bir nedenle zararın kısmen veya tamamen ödenmesini reddettiği durumlarda doğrudan dava açma hakkına sahiptirler.

Güvence hesabı arabuluculuk işlemleri için tarafların listeye kayıtlı ve mutabık kaldıkları bir arabulucu belirlemesinin ardından gerekli belgeleri ibraz etmeleri zorunludur. Arabulucu görevlendirildiği tarihten itibaren yaklaşık olarak 6 hafta içinde işlemleri sonuçlandırmaktadır. Arabuluculuk işlemlerinde istenilen sonuç alınamadığı takdirde dava açılabilmektedir. Dava dilekçesine arabulucu tarafından onaylanmış olan ve anlaşma sağlanamadığına dair bilgilerin yer aldığı evraklar eklenmek zorundadır.

Güvence hesabına yönelik dava açılacağı zaman mahkemeye bir dilekçe ile başvuru yapmak gerekmektedir. Hazırlanacak dosyanın tam ve eksiksiz olarak sunulması önem arz edeceğinden bu konunun avukat aracılığı ile takip edilmesi önemlidir. Güvence hesabı avukatları vasıtası ile kişiler tazmin etmek istedikleri haklarını yetkili mahkeme nezdinde talep edebilmektedirler.

Güvence hesabına yönelik açılacak davalarda maddi hasarların dışında ölüm ya da maluliyet gerçekleşmesi durumunda oluşacak maddi talepler söz konusu olur. Bu tür davalarda manevi tazminat talebi yapılamamaktadır. 

Dilerseniz tazminat hukuku ve miras hukuku sayfalarına da göz atabilirsiniz.

Yazar : Anıl Can Soysüren 

Yazıyı Paylaş
Call Now Button
Mesajlaşmaya Başla!
Whatsapp Danışma Hattı
Merhaba!
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?