İstanbul, Türkiye

Faydalı Model

Faydalı Model Hukuku

 

Faydalı model hukuku kavram olarak çok kullanılmayan ve Patent Hukuku çatısı altında ele alınan bir konudur. Genel itibarı ile Faydalı Model olarak anılan bu kavramın fikri mülkiyet ile ilgili birtakım hakların korunmasına olanak sağladığından söz etmek gerekir. Bu noktada konunun anlaşılması amacı ile kavramın tanımı ve kapsamı üzerinde durmak gerekir.

Faydalı Model Nedir?

 

Faydalı model, küresel anlamda bir yeniliğin ortaya çıkarılması ve bu yeniliğin endüstride uygulanabilmesine olanak tanınması adına yapılan icatlardır. Sınai mülkiyet hakkı olarak da bilinen bu kavramın bir belge ile desteklenmesi elzemdir. Genellikle Patent ile karıştırılan söz konusu modelin avantaj ve ayrıcalıkları daha fazladır. KOBİler için daha ayrıcalıklı bir seçenek olurken yenilikçi ürünlerin elde edilmesi ve işletmelerin sürdürülebilirliğinin desteklenmesi temek amaçtır.

Kapsamı ve özelliği ne olursa olsun buluşların desteklenmesi hedefini taşıyan faydalı modelin finansal anlamda da oldukça destekleyici bir seçim olduğu bilinmelidir. Bu kapsamda KOBİler tarafından etkin bir şekilde kullanılması arzu edile Faydalı Model ile Patent arasındaki farklılıklara bir göz atmak gerekir.

 

Patenti Faydalı Modelden Ayıran Nedir?

 

Patent, alınması daha zor ve süreç gerektiren bir konu olurken en önemli farklılık buluş basamağı noktasındadır. Patent alabilmek amacı ile buluş basamağı zorunlu iken faydalı modelde bu tür bir gereklilik yoktur. Diğer yandan inceleme raporunun da bulunmaması sürecin daha hızlı ve basit bir şekilde ilerlemesine olanak sağlar. Patentte inceleme raporu süreci uzatan temel konulardan bir tanesi olurken inceleme sonrası alınan korumada da patent 20 yıllık bir süre tanır. Faydalı modelde bu sürenin 10 yıl ile sınırlı olduğu ve herhangi bir uzatma sağlamadığı ifade edilir.

 

Faydalı Model Araştırma ve İncelemesini Kim Yapar?

 

Tekel yetki verme konusunda değerli bir seçenek olan Faydalı Model ile alakalı araştırma ve inceleme süreçleri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından gerçekleştirilmektedir. Patent İşbirliği Anlaşması olarak da bilinen PCT kapsamında PCT’ye taraf ülkelerdeki geçerlilik konusunda da araştırma ve inceleme yapılmaktadır. 

 

Faydalı Model Başvuru Süreci Nasıl İlerler?

 

Faydalı Model Hukuku kapsamında değerlendirilmesi gereken Faydalı Model Belgesi için sürecin titizlikle devam ettirilmesi gerekir. Başvuru süreçlerinin kusursuz bir şekilde sürdürülmesinde aşağıdaki adımların takip edilmesi gerekir.

  1. Başvuru Unsurlarının Teslim Edilmesi – Araştırma Talebi İletilmesi
  2. Unsurların Eksikliği Durumunda 2 Aylık Tamamlama Süresi
  3. Şekli İnceleme Aşaması
  4. Eksikliklerin 2 Ay İçerisinde Düzeltilmesi
  5. Araştırma Raporu Talebi İletilmesi
  6. Araştırma Raporu Bildirimi
  7. Görüşler/İtiraz/Düzeltme – 3 Ay
  8. Araştırma Raporuna İtiraz/Görüş Değerlendirme

Araştırma Raporu İtiraz ve Görüş Değerlendirme sonucunda Ret ya da Faydalı Model Belgesi verilmesi kararı çıkar. Faydalı Model Belgesi alındıktan sonra yıllık ödemeler bildirim olmaksızın Türk Patent ve Marka Kurumu’na ödenmelidir. Ödemelerin gerçekleşmemesi durumunda ise faiz ve nihayetinde belge iptali söz konusu olacaktır.

Faydalı model hukuku yanı sıra patent hukuku sayfasına da göz atabilirsiniz.

Yazar : Av. Anıl Can Soysüren

Yazıyı Paylaş

Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu

Vergi İncelemesi Nedir?
20 Ocak 2022

Vergi usul kanununda düzenlenmiş olan vergi incelemesi, bu kanun çerçevesinde yapılan vergi denetim türüdür. Vergi usul kanununa göre, vergi incelemesinin üç temel maksadı vardır. Bunlar şu şekilde sıralanmıştır; Mükellefler tarafından ödenmesi gereken vergilerin, doğruluklarının araştırılması. Mükellefler tarafından ödenmesi gereken vergilerin tespit edilmesi. Vergi kaçak ve kayıplarının tespit edilerek ortadan kaldırmak. Türkiye’de beyan esasına dayanan vergi türlerini daha çok olması nedeni ile vergilendirmeler de bu esaslara...

Devamını Oku
Müşteki Sanık Nedir? Sanık Hakları Nelerdir?
20 Ocak 2022

Müşteki sanık, oluşan herhangi bir suçtan dolayı mahkemeye çıkarılan kişinin kendisinin de şikâyet oluşturma talebinde olması durumudur. Müşteki sanık sıfatına sahip olabilmesi için hakkında dava açılan kişinin, mağdur durumda olduğunu gösterebilmek adına bu durumu geçerli sebeplerle kanıtlaması gerekir.   Örneğin, mevcutta olan davanın bir yaralama davası olduğunu düşünelim. Davacı kişi sanık tarafından darp edildiğini söyleyip sanık hakkında suç duyurusunda bulunabilir. Mahkeme heyeti tarafından yargılanan sanık,...

Devamını Oku
Finansal Kiralama (Leasing) Sözleşmesi
20 Ocak 2022

Birçok şirket veya firma, ihtiyaçlarını karşılamak maksadı ile gerekli olan malları satın almayıp, kiralama yoluna gidiyorlar. Söz konusu kiralama işlemlerini ise, finansal kiralama sözleşmesi vasıtası ile gerçekleştiriyorlar. Finansal kiralama ile ilgili çıkarılan kanunlar, söz konusu işlemler için gerekli olan usul ve esasları belirterek, hem kiralayanın hem de kiraya verenin haklarının korunmasını sağlıyor. Finansal Kiralama Sözleşmesi Nedir? Bir aracın (yatırım malı maksadı ile kullanılan) belirli bir...

Devamını Oku
Call Now Button
Mesajlaşmaya Başla!
Whatsapp Danışma Hattı
Merhaba!
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?