İstanbul, Türkiye

Endüstriyel Tasarım

Endüstriyel Tasarım Tescili Nedir?

 

Endüstriyel tasarım tescili, tasarımdan meydana gelen hakların Sınai Mülkiyet Kanunu’nun tasarımı korunması, tescilsiz tasarımın korunma kapsamı, tasarımların koruma süreci, tasarım tescil ücretleri, tasarım haklarına tecavüz gibi konuları kapsamaktadır. Bu bağlamda bahsedilen konular ile ilgili detaylar aşağıdaki gibidir. 

 

Endüstriyel Tasarım Nedir?

 

Endüstriyel tasarım, Sınai Mülkiyet Kanunu 55. maddesine göre ürünlerin tümü ya da bir parçasının veya üzerindeki bir çizgi, şekil, biçim, renk, malzeme gibi yüzey dokuları gibi özelliklerin bulunduğu görünümü olarak ifade edilir. Tasarımın tanımın bulunan ürün genel olarak bilgisayar programlarının dışında endüstriyel yol ile ya da elle üretilen herhangi bir cismin ya da bu ürünü meydana getiren parçaları ambalaj gibi nesneleri ve tipografik karakterleri ifade eder. Ürünün tanıtımında bulunan birleşik ürün ise sökme ve takma yolu ile değiştirilen ya da yenilenebilen parçaları açıklamaktadır. 

 

Endüstriyel Tasarımın Korunma Şartları

 

Endüstriyel bir tasarımın Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre korunabilmesi için ayırt edici ve yeni niteliğine sahip olması gerekir. Bir endüstriyel tasarımın aynısı; tescilli tasarım için müracaat edilmeden önce, tescilsiz tasarım için de tasarımın halka sunum tarihinden önce dünyanın herhangi bir yerinde halka sunulmamış olması durumun da yeni endüstriyel tasarım olarak kabul edilir. Bir endüstriyel tasarımın korunabilmesi adına ayırt edici ve yenilik şartlarını taşıyor olması büyük bir öneme sahiptir. Ayırt edici niteliği bulunan tasarımcının tasarımı geliştirebilmesinde sahip olduğu seçenekler özgürlüğün derecesini büyük oranda etkilemektedir. 

 

Endüstriyel Tasarım Tescili Başvurusu Nedir? Nasıl Gerçekleştirilir?

 

Endüstriyel tasarım tescili, tasarımların Türk Patent ve Marka Kurumu bazında tutulan tasarım siciline verilen isimdir. Tescil edilen tasarım genel olarak Sınai Mülkiyet Kanunu’nda bulunan tescilli tasarımın koruma haklarını kapsar. Tasarım tescili için önce kurum başvurusu yapılır. Başvuruya göre tasarım ile yönetmelik ve kanuna göre çeşitli belgelerin teslimi gerçekleştirilir ve başvuru işlemi sonlandırılır. 

 

Endüstriyel Tasarım Koruma Kapsamı ve Süresi

 

Tasarım sahipleri kendi tasarımlarına göre büyük bir ayırt edici özelliğe sahip olmakta olup tasarımlara karşı ise kanunda meydana gelen hakların korunabilmesi sağlanmaktadır. Koruma kapsamında endüstriyel tasarımların değerlendirilmesinde tasarımcının tasarımları geliştirme de özgürlük derece önemsenmektedir. 

Tasarımda meydana gelen haklar münhasıran tasarımın sahibine ait olan üçüncü kişiler Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda bulunan şartları taşıması durumunda kanunla öngörülmüş olan korumaya göre bir gereklilik oluşmamaktadır. Bu kapsamda tasarım kapsamında yer olduğu sürece tasarımlar her iki kanun korumasından da faydalanabilecektir. Başvuru sonrasında tasarım ile aynı ya da benzer tasarımların tescilinin gerçekleşmesi durumunu engellemek için geniş kapsamlı olarak hak sahipliği meydana gelmekte olup etkili koruma meydana gelmektedir. Tasarımın tesciline bağlı olarak koruma süreleri en az 5 yıl olup 5’er yıl süre ile 25 yıla kadar uzatılabilir.

Yazıyı Paylaş

Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu

Vergi İncelemesi Nedir?
20 Ocak 2022

Vergi usul kanununda düzenlenmiş olan vergi incelemesi, bu kanun çerçevesinde yapılan vergi denetim türüdür. Vergi usul kanununa göre, vergi incelemesinin üç temel maksadı vardır. Bunlar şu şekilde sıralanmıştır; Mükellefler tarafından ödenmesi gereken vergilerin, doğruluklarının araştırılması. Mükellefler tarafından ödenmesi gereken vergilerin tespit edilmesi. Vergi kaçak ve kayıplarının tespit edilerek ortadan kaldırmak. Türkiye’de beyan esasına dayanan vergi türlerini daha çok olması nedeni ile vergilendirmeler de bu esaslara...

Devamını Oku
Müşteki Sanık Nedir? Sanık Hakları Nelerdir?
20 Ocak 2022

Müşteki sanık, oluşan herhangi bir suçtan dolayı mahkemeye çıkarılan kişinin kendisinin de şikâyet oluşturma talebinde olması durumudur. Müşteki sanık sıfatına sahip olabilmesi için hakkında dava açılan kişinin, mağdur durumda olduğunu gösterebilmek adına bu durumu geçerli sebeplerle kanıtlaması gerekir.   Örneğin, mevcutta olan davanın bir yaralama davası olduğunu düşünelim. Davacı kişi sanık tarafından darp edildiğini söyleyip sanık hakkında suç duyurusunda bulunabilir. Mahkeme heyeti tarafından yargılanan sanık,...

Devamını Oku
Finansal Kiralama (Leasing) Sözleşmesi
20 Ocak 2022

Birçok şirket veya firma, ihtiyaçlarını karşılamak maksadı ile gerekli olan malları satın almayıp, kiralama yoluna gidiyorlar. Söz konusu kiralama işlemlerini ise, finansal kiralama sözleşmesi vasıtası ile gerçekleştiriyorlar. Finansal kiralama ile ilgili çıkarılan kanunlar, söz konusu işlemler için gerekli olan usul ve esasları belirterek, hem kiralayanın hem de kiraya verenin haklarının korunmasını sağlıyor. Finansal Kiralama Sözleşmesi Nedir? Bir aracın (yatırım malı maksadı ile kullanılan) belirli bir...

Devamını Oku
Call Now Button
Mesajlaşmaya Başla!
Whatsapp Danışma Hattı
Merhaba!
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?