Eşler ve çocuklardan oluşan ailenin mutlu bir şekilde yaşamasını sağlamak ve yaşanabilecek sorunlara karşı çözümlerin üretilmesi amacı aile hukuku meydana gelmiştir. Evlilik ve boşanmaların yoğun olarak yaşandığı ülkemizde, aile hukukunun önemi de sürekli olarak artmaktadır.
Aile bireyleri, aile hukukunun kapsadığı konularda yeterli bilgiye sahip olmadıkları için, gerekli işlemleri yapamamakta ve haklarını bilmediklerinden dolayı da mağdur olabilmektedirler. Bu nedenle de konuya hâkim ve deneyimli avukatlar, sorunların çözülmesi için tercih edilmektedir.
Aile Hukuku Nedir?
Toplumun çekirdeği olarak kabul edilen aileler, aynı zamanda toplumun en küçük ve en önemli birliğini de oluşturmaktadır. Aile kavramı, eş ve çocuklar ile bunların sahip olduğu mal ve hakları kapsamaktadır. Medeni hukukunun bir bölümü olan aile hukuku, aile ile ilgili her şeyi kapsamaktadır.
Aile hukukunun amacı, aileyi oluşturan tüm bireylerin haklarının korunmasıdır. Aile hukukunun önemi özellikle meşru ve gayri meşru olarak doğan çocukların korunmasında daha fazla ön plana çıkmaktadır.
Bu kapsamda, uyuşmazlıkların çözülmesi ve aile hukuku davaları için aile mahkemeleri oluşturulmuştur. Bu mahkemeler, nişan ve evlilik bağının oluşması, evlilik süreci esnasında oluşan sorunlar ve boşanma süreci ile bu süreçten kaynaklanan hakları içermektedir.
Aile Hukuku Davalarına Hangi Avukat Bakar?
Aile mahkemelerinde görülen aile hukuku davaları avukatsız olarak da yürütülebilmektedir. Ancak davaların avukat tarafından takip edilmesi, hızlı ve kazançlı bir çözüm sağlayacaktır. Bu yüzden bu konuda uzmanlaşmış avukatlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Ülkemizde aile hukukunu ilgilendiren davalara, aile hukuku avukatı bakmaktadır. Bu avukatlar, daha çok aile hukukunu ilgilendiren konularda dava takibi yaptıkları için bu unvanla anılırlar.
Hukuki tecrübe ve bilgileri sayesinde, aile hukuku avukatı davaların daha kısa sürede ve istenilen şekilde sonuçlanması için çok daha yararlı olacaktır. Bu avukatlar ayrıca, bazı sorunların dava hâline gelmesinden önce müdahil olarak, uzlaşma yolu ile çözülmesini de sağlamaktadır.
Özellikle iletişim sorunu çeken aile bireyleri arasındaki iletişimin kurulmasını da aile avukatları gerçekleştirmekte ve sorunların daha hızlı çözülmesine yardımcı olmaktadır. Uzlaşma ile çözülemeyen sorunların, dava aşamasında çözülmesi de aile hukuku avukatları sayesinde daha etkin bir çözüme kavuşmuş olacaktır. Hatta, her iki eşin avukatları anlaşmazlıkların daha adilane çözümü için iş birliği de yapabilmektedir.
Aile hukuku avukatlarının görev alanları nişan sürecinden başlar ve boşanmanın sonuçlanması ile boşanmadan oluşan hakların alınmasına kadar devam eder. Ayrıca aile bireyleri için yasal danışmanlık yapmak da görevler arasında yer almaktadır.
Aile Hukuku Neleri Kapsar?
Aile hukukunun çok geniş uygulama alanları bulunmaktadır. Ülkemizde bu hukuktan bahsedildiğinde ilk akla gelen boşanma davaları olsa da aslında kapsamı çok daha geniştir. Erkek ve kadının nişanlanmasıyla birlikte aile hukuku harekete geçer; evlilik, boşanma ve boşanmanın sonuçları, mal paylaşımları, evlat edinme, soybağı, vesayet gibi hukuki konuları da içine alır. Çocuk hakları ve kadın hakları konuları da bu hukuk dalının başlığı altında incelenir.
Medeni hukukun parçası olan aile hukuku; kapsadığı alanlar bakımından, şu şekilde bölümlere ayrılmaktadır;
- Nişanlanma
- Evlenme hukuku
- Boşanma davası
- Velayet davası
- Mal Paylaşımı
- Nafaka
- Soybağının Tespiti
- Aile Konutu
- Kayyımlık
- Evlat Edinme
- Evlilik Dışı Ortak Yaşam
- Evlilik Dışı Çocuk
- Aile İçi Şiddet
- Boşanma Tazminatı (Maddi veya Manevi)
- Çocuk Kaçırma
- Çocuk İstismarı
- Taşıyıcı Annelik
- Vesayet
- Çocuk Hakları
- Kadın hakları
Aile Hukuku Avukatı Fiyatları
Aile hukuku konusu hakkında ne kadar bilgi sahibi olsanız dahi hukuki bir konu olduğundan tam donanımlı bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Bu sebepten dolayı konuyu aile hukuku avukatı İstanbul alanında bilgili bir kişi ile birlikte yürütmeniz gereklidir. Aile avukatı İstanbul alanında tam donanımlı bir kişi bu hususta amaçladığınız konuda sonuç almanızda doğrudan etkili olacaktır
Aile Hukuku
Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu
Vergi İncelemesi Nedir?
Vergi usul kanununda düzenlenmiş olan vergi incelemesi, bu kanun çerçevesinde yapılan vergi denetim türüdür. Vergi usul kanununa göre, vergi incelemesinin üç temel maksadı vardır. Bunlar şu şekilde sıralanmıştır; Mükellefler tarafından ödenmesi gereken vergilerin, doğruluklarının araştırılması. Mükellefler tarafından ödenmesi gereken vergilerin tespit edilmesi. Vergi kaçak ve kayıplarının tespit edilerek ortadan kaldırmak. Türkiye’de beyan esasına dayanan vergi türlerini daha çok olması nedeni ile vergilendirmeler de bu esaslara...
Devamını OkuMüşteki Sanık Nedir? Sanık Hakları Nelerdir?
Müşteki sanık, oluşan herhangi bir suçtan dolayı mahkemeye çıkarılan kişinin kendisinin de şikâyet oluşturma talebinde olması durumudur. Müşteki sanık sıfatına sahip olabilmesi için hakkında dava açılan kişinin, mağdur durumda olduğunu gösterebilmek adına bu durumu geçerli sebeplerle kanıtlaması gerekir. Örneğin, mevcutta olan davanın bir yaralama davası olduğunu düşünelim. Davacı kişi sanık tarafından darp edildiğini söyleyip sanık hakkında suç duyurusunda bulunabilir. Mahkeme heyeti tarafından yargılanan sanık,...
Devamını OkuFinansal Kiralama (Leasing) Sözleşmesi
Birçok şirket veya firma, ihtiyaçlarını karşılamak maksadı ile gerekli olan malları satın almayıp, kiralama yoluna gidiyorlar. Söz konusu kiralama işlemlerini ise, finansal kiralama sözleşmesi vasıtası ile gerçekleştiriyorlar. Finansal kiralama ile ilgili çıkarılan kanunlar, söz konusu işlemler için gerekli olan usul ve esasları belirterek, hem kiralayanın hem de kiraya verenin haklarının korunmasını sağlıyor. Finansal Kiralama Sözleşmesi Nedir? Bir aracın (yatırım malı maksadı ile kullanılan) belirli bir...
Devamını Oku